niedziela, 20 października 2013

Cynamonowe gwiazdki

Cynamonowe ciasteczka kojarzą mi się z jesienią, zbliżającymi się powoli świętami, z ciepłem koca, gorącą herbatką i ciekawą książką. Zapach unoszący się w domu, powoduje śliniotok, ale na szczęście nie trzeba na nie długo czekać, co jest ich dodatkową zaletą :D
A najlepszy czas na ich upiecznie jest wtedy, gdy masz dużo nauki, a nic ci się nie chce :))

Cynamonowe gwiazdki 
( źródło: Kardamonkowa kuchnia, z małymi zmianami)
  • 180 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • około 50 - 100 g gorzkiej czekolady do ozdoby
  • łyżka masła
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść, aż dobrze się połączą i będzie można uformować kulkę.  Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.  

8 komentarzy:

  1. zauroczyły mnie :3
    Biorę przepis !

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo pychota. u mnie też są wspomnieniem świąt - wolne, leniwe, mroźne dni, spędzane pod kołdrą z gwiazdkami i książkami/serialami. aż mi zapachniało cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesli chodzi oo cynamonowe serduszka to nic nie jest w stanie powstrzymać mnie przed zdjedzeniem całej tony, a domowe gwiazki ? idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne na święta :) Uwielbiam cynamon, więc przepis pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. mi te ciasteczka też kojarzą się po prostu ze świętami ! zapach i smak cynamonu uwielbiam :) śliczne gwiazdki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu? :* mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dokładnie, bo znikały zaraz po upieczeniu ale myślę, że ze 30 na pewno :D

      Usuń