Cynamonowe ciasteczka kojarzą mi się z jesienią, zbliżającymi się powoli świętami, z ciepłem koca, gorącą herbatką i ciekawą książką. Zapach unoszący się w domu, powoduje śliniotok, ale na szczęście nie trzeba na nie długo czekać, co jest ich dodatkową zaletą :D
A najlepszy czas na ich upiecznie jest wtedy, gdy masz dużo nauki, a nic ci się nie chce :))
( źródło: Kardamonkowa kuchnia, z małymi zmianami)
- 180 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- około 50 - 100 g gorzkiej czekolady do ozdoby
- łyżka masła
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść, aż dobrze się połączą i będzie można uformować kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
zauroczyły mnie :3
OdpowiedzUsuńBiorę przepis !
oooo pychota. u mnie też są wspomnieniem świąt - wolne, leniwe, mroźne dni, spędzane pod kołdrą z gwiazdkami i książkami/serialami. aż mi zapachniało cynamonem :)
OdpowiedzUsuńjakie świetne! mniam :)
OdpowiedzUsuńjesli chodzi oo cynamonowe serduszka to nic nie jest w stanie powstrzymać mnie przed zdjedzeniem całej tony, a domowe gwiazki ? idealnie !
OdpowiedzUsuńFajne na święta :) Uwielbiam cynamon, więc przepis pewnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńmi te ciasteczka też kojarzą się po prostu ze świętami ! zapach i smak cynamonu uwielbiam :) śliczne gwiazdki :)
OdpowiedzUsuńIle ciasteczek wychodzi z tego przepisu? :* mniam mniam
OdpowiedzUsuńnie wiem dokładnie, bo znikały zaraz po upieczeniu ale myślę, że ze 30 na pewno :D
Usuń