niedziela, 22 września 2013

236.


 budyń jaglany z  gotowanym rabarbarem i śliwkami
(Millet pudding with cooked rhubarb and plums)

Powiem krótko- to był najlepszy budyń jak jadłam w życiu!

BUDYŃ JAGLANY 
( 1 porcja)
/ inspiracja: jadłonomia/

 szklanka mleka sojowego
2 łyżki  mąki jaglanej
1,5 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka masła 

2 łodygi rabarbaru
4 śliwki
1/4 szklanki wody
łyżka cukry trzcinowego
cynamon, imbir

Do rondelka wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. 
W międzyczasie do małego rondelka wsypać rabarbar i śliwki z cukrem, imbirem i cyanomnem i wlać wodę, podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie się rozpadać zdjąć z ognia. Gorący budyń przełożyć do miseczek przekładając rabarbarem i zajadać :)

MASZ PYTANIE?- ASK.

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam budyń jaglany, ale robię go nieco inaczej :) Podoba mi się ten przepis i poszczególne zmiany, efekt na pewno jest zadowalający. Z wyglądu przypomina to budyń waniliowy, czyli w sumie tym lepiej. :) Tylko skąd Ty masz rabarbar? Ja już dawno nie widziałam go w żadnym sklepie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki budyń to zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widziałam nigdy jaglanego budyniu. Zapowiada się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o my goodness <3 Wierzę Ci !

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzadko robię budyń, a jaglanego to już w ogóle nie jadłam, tak więc przyszedł czas by to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tez chciałam zrobić ten budyń jak tylko wczoraj go zobaczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. skoro najlepszy jaki jadłaś, to nie pozostaje mi nic jak samej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ten budyń musiał być przepyszny;) uwielbiam jaglany!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) I do tego ślicznie wygląda w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko , co ze słoika smakuje lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja to w ogóle każdy budyń wielbię miłością szczerą, więc domyślam się, jak to cudo musiało smakować, zadowoliłoby każdego budyniowego łasucha^

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyń jaglany! Pierwszy raz taki widzę, super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda... i dobrze, że jest przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To prawda, budyń jaglany jest najlepszy i z tymi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale kolorowo:) nigdy nie słyszałam o budyniu jaglanym

    OdpowiedzUsuń
  16. słoikowy budyń? słoik do wszystkiego się nada :p

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaglany budyń wygląda smacznie <333

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię 'budyń' jaglany, najlepszy sposób na szybkie, niezbyt absorbujące śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Budyń jaglany - pycha, pycha, pycha! To musi być boskie :) I do tego te śliwki <3

    OdpowiedzUsuń