budyń jaglany z gotowanym rabarbarem i śliwkami
(Millet pudding with cooked rhubarb and plums)
Powiem krótko- to był najlepszy budyń jak jadłam w życiu!
( 1 porcja)
/ inspiracja: jadłonomia/
szklanka mleka sojowego
2 łyżki mąki jaglanej
1,5 łyżki miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka masła
2 łodygi rabarbaru
4 śliwki
1/4 szklanki wody
łyżka cukry trzcinowego
cynamon, imbir
Do rondelka wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił.
W międzyczasie do małego rondelka wsypać rabarbar i śliwki z cukrem, imbirem i cyanomnem i wlać wodę, podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie się rozpadać zdjąć z ognia. Gorący budyń przełożyć do miseczek przekładając rabarbarem i zajadać :)
MASZ PYTANIE?- ASK.
MASZ PYTANIE?- ASK.
Uwielbiam budyń jaglany, ale robię go nieco inaczej :) Podoba mi się ten przepis i poszczególne zmiany, efekt na pewno jest zadowalający. Z wyglądu przypomina to budyń waniliowy, czyli w sumie tym lepiej. :) Tylko skąd Ty masz rabarbar? Ja już dawno nie widziałam go w żadnym sklepie!
OdpowiedzUsuńw Carrefourze kupiłam :)
UsuńNa taki budyń to zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam nigdy jaglanego budyniu. Zapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńo my goodness <3 Wierzę Ci !
OdpowiedzUsuńRzadko robię budyń, a jaglanego to już w ogóle nie jadłam, tak więc przyszedł czas by to zmienić :)
OdpowiedzUsuńtez chciałam zrobić ten budyń jak tylko wczoraj go zobaczyłam :)
OdpowiedzUsuńskoro najlepszy jaki jadłaś, to nie pozostaje mi nic jak samej spróbować :)
OdpowiedzUsuńten budyń musiał być przepyszny;) uwielbiam jaglany!:)
OdpowiedzUsuńPycha :) I do tego ślicznie wygląda w słoiczku :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie wypróbować...
OdpowiedzUsuńWszystko , co ze słoika smakuje lepiej:)
OdpowiedzUsuńdomowy zdrowy budyń, pycha :)
OdpowiedzUsuńJa to w ogóle każdy budyń wielbię miłością szczerą, więc domyślam się, jak to cudo musiało smakować, zadowoliłoby każdego budyniowego łasucha^
OdpowiedzUsuńBudyń jaglany! Pierwszy raz taki widzę, super!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda... i dobrze, że jest przepis :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, budyń jaglany jest najlepszy i z tymi dodatkami ;)
OdpowiedzUsuńale kolorowo:) nigdy nie słyszałam o budyniu jaglanym
OdpowiedzUsuńPychotka:) I jak zdrowo!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńsłoikowy budyń? słoik do wszystkiego się nada :p
OdpowiedzUsuńJaglany budyń wygląda smacznie <333
OdpowiedzUsuńLubię 'budyń' jaglany, najlepszy sposób na szybkie, niezbyt absorbujące śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńBudyń jaglany - pycha, pycha, pycha! To musi być boskie :) I do tego te śliwki <3
OdpowiedzUsuń