Według mnie jest to idealne jesienne śniadanie. Jak mówi Sophie francuski tost otula smakiem jak puchowa pierzynka, ja zgadzam się z nią w stu procentach : )
Francuskie tosty z jogurtem greckim i sosem z borówek amerykańskich, zielona herbata z cytryną
(French toast with yogurt Greek, sauce with blueberries, green tea with lemon)
Francuskie tosty orkiszowe z sosem z borówek amerykańskich i jeżyn /4 porcje/
( źródło: Sophie Dahl " Cztery pory roku")
- jednodniowy bochenek chleba orkiszowego
- 4 jajka plus 1 żółtko
- 125 ml ( 1/2 szklanki) mleka ( u mnie sojowe)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( ja nie miałam nic waniliowego to dałam cynamon : D )
- 2 łyżki syropu z agawy albo cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
Sos z borówek amerykańskich i jeżyn
- po 2 duże garście jeżyn i borówek amerykańskich ( ja dałam tylko borówki)
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki syropu z agawy albo miodu
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
Pokrój czerstwy chleb na kromki wielkości tostów. Wymieszaj w misce jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy lub cukier i szczyptę soli. Kiedy składniki dobrze się połączą, przelej mieszaninę do płytkiego naczynia do zapikania. Powkładaj do niego kromki i upewnij się, że są zupełnie zanurzone. Trzeba zostawić chleb w tej jajecznej kąpieli co najmniej na 20 minut, żeby dobrze nasiąkł. Jeśli sam sobie nie radzi, ponakłuwaj go widelcem, żeby pomóc jajecznej mieszaninie wniknąć w miękisz.
Sięgnij po dużą patelnię żeliwną albo z grubym dnem i roztop na niej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki, jeśli trzeba, w kilku porcjach. Smaż je mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, aż chleb będzie rumiany na wierzchu i miękki w środku. Podawaj tosty na ogrzanych talerzach z sosem owocowym i jogurtem.
Zgadzam sie z Sophie, sniadanie faktycznie idealne, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńTosty francuskie są ponoć pyszne. Muszę kiedyś spróbować :))
OdpowiedzUsuńSophie dobrze mówi! :) pycha!
OdpowiedzUsuńSophie wie, co mówi, oj wie..:) bosko wyglądają te tosty, a jogurt grecki ma taką konsystencję, że naprawdę wydaje się byc pierzynką:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takich tostów:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tosty francuskie, a co do Sophie, jej przepisy zawsze bardzo mi się podobają
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, zgadzam się z Sophie:p. Francuskie tosty <3
OdpowiedzUsuńkocham jej przepisy są świetne i dzięki temu zjadłaś dziś pyszne śniadanie <3 *.*
OdpowiedzUsuńMmmmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuńo matko, to śniadanie wygląda idealnie! i tak też pewnie smakowało. (;
OdpowiedzUsuńo mamciu amciu jakie to pyszne *.* poproszę jutro takie z dużą ilością tego sosu i jogurtu :D
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić coś z przepisu Sophie ;)
OdpowiedzUsuńjak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmam tę książkę, muszę w końcu wypróbowac jakiś przepis ;-)
Mniam, zjadłabym takie tosty! <3
OdpowiedzUsuńZa tosty francuskie biorę się już od bardzo dawna. Wyglądają smacznie, szczególnie z dodatkiem sosu z borówek.
OdpowiedzUsuńIdealne na powolne, jesienne śniadania. Poproszę takie na jutro ;).
OdpowiedzUsuńŚniadanie pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tosty francuskie, ale jeszcze nie miałam okazji próbować orkiszowych. wyglądają bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuń