poniedziałek, 8 października 2012

88.

Według mnie jest to idealne jesienne śniadanie. Jak mówi Sophie francuski tost otula smakiem jak puchowa pierzynka, ja zgadzam się z nią w stu procentach : )

Francuskie tosty z jogurtem greckim i sosem z borówek amerykańskich, zielona herbata z cytryną
(French toast with yogurt Greek, sauce with blueberries, green tea with lemon)

Francuskie tosty orkiszowe z sosem z borówek amerykańskich i jeżyn /4 porcje/
( źródło: Sophie Dahl " Cztery pory roku")

  • jednodniowy bochenek chleba orkiszowego
  • 4 jajka plus 1 żółtko
  • 125 ml ( 1/2 szklanki) mleka ( u mnie sojowe)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( ja nie miałam nic waniliowego to dałam cynamon : D )
  • 2 łyżki syropu z agawy albo cukru trzcinowego 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Sos z borówek amerykańskich i jeżyn 

  • po 2 duże garście jeżyn i borówek amerykańskich ( ja dałam tylko borówki)
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki syropu z agawy albo miodu
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
Wsyp owoce do rondla, wymieszaj z wodą i syropem z agawy lub miodem. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż zaczną pękać i powstanie jesienny dżemowy rozgardiasz.

Pokrój czerstwy chleb na kromki wielkości tostów. Wymieszaj w misce jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy lub cukier i szczyptę soli. Kiedy składniki dobrze się połączą, przelej mieszaninę do płytkiego naczynia do zapikania. Powkładaj do niego kromki i upewnij się, że są zupełnie zanurzone. Trzeba zostawić chleb w tej jajecznej kąpieli co najmniej na 20 minut, żeby dobrze nasiąkł. Jeśli sam sobie nie radzi, ponakłuwaj go widelcem, żeby pomóc jajecznej mieszaninie wniknąć w miękisz.

Sięgnij po dużą patelnię żeliwną albo z grubym dnem i roztop na niej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki, jeśli trzeba, w kilku porcjach. Smaż je mniej więcej po 4 minuty z każdej strony, aż chleb będzie rumiany na wierzchu i miękki w środku. Podawaj tosty na ogrzanych talerzach z sosem owocowym i jogurtem.


18 komentarzy:

  1. Zgadzam sie z Sophie, sniadanie faktycznie idealne, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tosty francuskie są ponoć pyszne. Muszę kiedyś spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Sophie dobrze mówi! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sophie wie, co mówi, oj wie..:) bosko wyglądają te tosty, a jogurt grecki ma taką konsystencję, że naprawdę wydaje się byc pierzynką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tosty francuskie, a co do Sophie, jej przepisy zawsze bardzo mi się podobają

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się z Tobą, zgadzam się z Sophie:p. Francuskie tosty <3

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham jej przepisy są świetne i dzięki temu zjadłaś dziś pyszne śniadanie <3 *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. o matko, to śniadanie wygląda idealnie! i tak też pewnie smakowało. (;

    OdpowiedzUsuń
  9. o mamciu amciu jakie to pyszne *.* poproszę jutro takie z dużą ilością tego sosu i jogurtu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu zrobić coś z przepisu Sophie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak to apetycznie wygląda!
    mam tę książkę, muszę w końcu wypróbowac jakiś przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, zjadłabym takie tosty! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Za tosty francuskie biorę się już od bardzo dawna. Wyglądają smacznie, szczególnie z dodatkiem sosu z borówek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne na powolne, jesienne śniadania. Poproszę takie na jutro ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię tosty francuskie, ale jeszcze nie miałam okazji próbować orkiszowych. wyglądają bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń