Cinnamon roll (ok. 15 sztuk)
/ inspiracja: makaronirodzynka & joythebaker /
Ciasto:
- 500g mąki ( u mnie 150g pszennej, 50g ryżowej i 300g pełnoziarnistej)
- 100g oleju roślinnego
- 3 łyżki serka ricotta
- 1 szklanka mleka
- 40g świeżych drożdży ( w przepisie było 25g ale ja wolę dać więcej)
- 70g nierafinowanego cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/3 nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki fruktozy
- łyżka + łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść rodzynek
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
- garść rozdrobnionych orzechów laskowych
- 8 łyżek roztopionego masła
- płatki migdałów.
(przepraszam za takie żółtawe zdjęcia ale to przez sztuczne światło w kuchni, ponieważ zdjęcia były robione o 21.)
Świetnie Ci wyszły te cinnamon rollsy! Za mną już chodzą te bułeczki od dłuzszego czasu, chyba najwyższa pora w końcu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńI za mna tez chodza, nigdy nie jadlam ale wyobrazam sobie ten smak.. :>
UsuńSliczne slimaczki Ci wyszly :)
śliczne cynamonowe zawijańce
OdpowiedzUsuńpiękne zawijańce :) przymierzam się do nich w weekend :D
OdpowiedzUsuńŚwietne:)
OdpowiedzUsuńJa miałam zamiar robić bułeczki na jutrzejsze śniadanie, ale niestety nie wyszło.. bo za póżno wróciłam do domu..
omomom uwielbiam cynamonowe wypieki i ten jest ekstra !
OdpowiedzUsuńZostało tam coś jeszcze dla mnie? ;)
OdpowiedzUsuńjuż niestety nic nie ma : <
UsuńTo niiic :) ślimaczki wyglądają i tak super smacznie. Cynamon <3
OdpowiedzUsuńmmm pyszności! Chętnie je zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper, świetnie wyglądają, chyba zrobię ;)
OdpowiedzUsuń