piątek, 7 września 2012

Przepis na cinnamon roll- przepis

Ostatnio miałam chęć na coś z cynamonem i oto powstały pyszne cinnamon roll z orzechami i rodzynkami : )

Cinnamon roll (ok. 15 sztuk)
/ inspiracja: makaronirodzynka & joythebaker /

Ciasto:

  • 500g mąki ( u mnie 150g pszennej, 50g ryżowej i 300g pełnoziarnistej)
  • 100g oleju roślinnego
  • 3 łyżki serka ricotta
  • 1 szklanka mleka
  • 40g świeżych drożdży ( w przepisie było 25g ale ja wolę dać więcej)
  • 70g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Nadzienie:

  • 1/3 nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki fruktozy
  • łyżka + łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki  muszkatołowej
  • garść rodzynek
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich
  • garść rozdrobnionych orzechów laskowych
  • 8 łyżek roztopionego masła
Do dekoracji:
  • płatki migdałów.
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 20g cukru i odstawić na ok.10 minut. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej, resztę cukru i sól. Wlać wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiać, do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. W między czasie roztopić masło i dodać do niego pozostałe składniki potrzebne na nadzienie i dokładnie wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je i cienko rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować serkiem ricotta po czym jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i równo rozsmarować po całości. Następnie ciasto zwinąć w rulon i pokroić na dowolnej grubości kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Pod koniec pieczenia bułeczki posypać płatkami migdałów : )
                          


(przepraszam za takie żółtawe zdjęcia ale to przez sztuczne światło w kuchni, ponieważ zdjęcia były robione o 21.)



11 komentarzy:

  1. Świetnie Ci wyszły te cinnamon rollsy! Za mną już chodzą te bułeczki od dłuzszego czasu, chyba najwyższa pora w końcu je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I za mna tez chodza, nigdy nie jadlam ale wyobrazam sobie ten smak.. :>
      Sliczne slimaczki Ci wyszly :)

      Usuń
  2. śliczne cynamonowe zawijańce

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zawijańce :) przymierzam się do nich w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne:)
    Ja miałam zamiar robić bułeczki na jutrzejsze śniadanie, ale niestety nie wyszło.. bo za póżno wróciłam do domu..

    OdpowiedzUsuń
  5. omomom uwielbiam cynamonowe wypieki i ten jest ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zostało tam coś jeszcze dla mnie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To niiic :) ślimaczki wyglądają i tak super smacznie. Cynamon <3

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm pyszności! Chętnie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, świetnie wyglądają, chyba zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń