Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, wczoraj piekłam ja pierwszy raz i muszę powiedzieć, że jest przepyszna ! Nie za słodka, z wyczuwalnym smakiem cynamonu, który uwielbiam, polecam wszystkim szarlotkowym łasuchom : - )
Krucha szarlotka z papierówek
(źródło: "Ciasta Siostry Leonilli" trochę go zmieniłam)
Ciasto:
- 500g mąki
- 250g margaryny
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 200g cukru ( u mnie 16g cukru cynamonowego i reszta normalnego)
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej bułki
Masa jabłkowa:
- 1-1,5 kg papierówek
- 1/2 opakowanie cynamonu
- 2 łyżki cukru
- opakowanie przyprawy do szarlotki
Zagnieść ciasto: margarynę przesiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier i śmietanę. Pozostawić ciasto na chwilę, ale niekoniecznie. Jabłka poddusić z cukrem, cynamonem i przyprawą. Blaszkę wysmarować kawałeczkiem masła i obsypać bułką tartą. Potem podzielić ciasto na dwie części , jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, nałożyć masę jabłkową, z drugiej części ciasta zrobić paski i ułożyć na masie tworząc kratkę. Piec około 30 minut w 180°C.
moja mama robi szarlotkę z praktycznie identycznego przepisu, tylko na wierzchu nie robi kratki, a ściera na tarce i robi się taka kruszonka i to jest NAJLEPSZE CIASTO ŚWIATA<3 przepraszam za duże litery, ale właśnie przesmażałam jabłka, teraz zobaczyłam znowu u Ciebie szarlotkę i zapragnęłam jej tak bardzo, że pochłonęłabym pół blachy na raz. przepraszam również za mój wywód, ale moja miłośc jest nieskończona, więc i wywód musiał byc odpowiednio długi!
OdpowiedzUsuńdasz mi chociaż taki malutki kawałeczek?:<
moja mama robi tak samo jak twoja, też ściera na tarce i robi kruszonkę, kocham wyjadać ją z ciasta : )
Usuńniestety mogę dać Ci tylko internetowy kawałek : (
*daje kawałek ciasta* proszę : D
mmm muszę zrobić szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńostatnio się najadlam szarlotki ale pysznych ciast nigdy dość więc porywam kawałek Twojej!:-)
OdpowiedzUsuńta szarlotka wygląda bosko !
OdpowiedzUsuńna kawałek bym się skusiła ;D