niedziela, 16 grudnia 2012

gingerbread man- pan piernik

Obiecany przepis na pierniczki. Wszystkim w domu smakowały po czym wnioskuję, że są bardzo dobre. Mocno korzenne, czyli takie jak lubię. Zdecydowanie godne polecenia i powtórnego upieczenia. Teraz pozostało tyko czekać na Wigilię.

Pierniczki
(przepis z bloga addandmix.blogspot.com)
na dwie blaszki ciastek

50 ml soku pomarańczowego

100g brązowego cukru(demerary lub jasnego muscovado)
100g miodu (użyłam naturalnego, ale ze sztucznym szybciej zmiękną)
150 g masła, podzielonego na kilka części
1/2 łyż. sody oczyszczonej
szczypta soli
375 g mąki pszennej, przesianej
3 łyż. przyprawy do piernika ( dałam dwa opakowania)

Sok, cukier i miód zagotować w rondelku. Jak tylko cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i wmieszać masło. Dodać sodę i sól, odstawić aż lekko przestygnie. Masę połączyć z mąką, przyprawami. Ciasto może być luźne, ale w lodówce się zwiąże. Owinąć folią i schłodzić w lodówce. Jeśli będzie chłodzone przez kilka godzin wyjąć i odstawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej. Po tym czasie rozwałkować(najlepiej najpierw 1/2 ciasta) na grubość 5 mm i wykrajać kształty.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 6-10 minut(w zależności od wielkości) w piekarniku nagrzanym do 190'C. Lekko przestudzić na blaszce. Ozdobić dowolnymi dodatkami ( u mnie roztopiona czekolada, pistacje, wiórki kokosowe). Przechowywać w puszce.



3 komentarze:

  1. Ja pierniczki planuję robić we wtorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omomom świąteczne pierniczki , najlepsze ciacha na święta ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. ile przed Wigilią należy je upiec?

    OdpowiedzUsuń