sobota, 15 grudnia 2012

136.

cytrynowo- makowe pancakes z gotowanym jabłkiem i miodem
(lemon poppy seed pancakes with cooked apples and honey)

cytrynowo- makowe pancakes
/ 5 sztuk (1 porcja) /
( źródło: joythebaker.com)
  •  1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny 
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 1/2 łyżki skórki z cytryny
  • łyżeczka roztopionego masła
  • 1/2 łyżki maku
W małej misce wymieszać cukier i skórkę z cytryny. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać zawartość małej miski. W osobnej misce wymieszać jogurt, jajko, sok z cytryny i masło. Wlać mokre składniki do suchych. Dodać mak i mieszać do połączenia się składników. Odstawić na 10 minut. Smażyć na suchej patelni lub na odrobinie masła. U mnie 2 łyżki ciasta na naleśnik. Podać z syropem klonowym albo miodem.

11 komentarzy:

  1. mniam , z posmakiem cytrynki ,super pomysł ;d pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  2. placki to jedno z najlepszych śniadań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makowe *.* Nie dość, że pięknie wyglądają to na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie do zrobienia w najbliższym czasie<3

    OdpowiedzUsuń
  5. też bym sobie zjadła takie wspaniałe śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cytryna i mak, ale pyszne połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń